FENYŐFÜRDŐK
A természetben rejlő minden erőt fel kell ismernünk és testi erőnk szolgálatába kell állítanunk.
Amikor a mezők virágainak illata átjárja és átitatja az egész tájat és sétánkat oly lélekemelővé teszi, már belélegzésükkel is más lesz közérzésünk, idegeink megnyugszanak. Nemcsak azért, mert ózondúsabb a levegő, nemcsak azért, mert a szemnek jólesik a tarka, vidító, környezetbeli kép, hanem azért is, mert a virágok szerteáramló illata a légzést mélyebbé és könnyebbé teszik. Gondoljunk csak a fenyőerdő fűszeres, kellemes illatára, mely üdítően telíti a levegőt s a vérkeringésre, de az egész emberi szervezetre is közvetlenül jótékony hatású.
Az összes fenyőfajták (vörös-, boróka-, jegenyefenyő) kivonatait, rügyeit, ágacskáit megfőzzük és a száradékot öntjük a meleg fürdőhöz.
Ezeket a fürdőket elsősorban idegbántalmaknál az idegek megnyugtatására és erősítésére használjuk, úgy hogy a meleg fürdőket hetenként 2-3-szor adagoljuk.
Köszvény és krónikus reumánál, izület és izomfájdalmaknál, melyek reumás megbetegedésre engednek következtetni, kitűnő hatásokat lehet elérni meleg teljes-fenyőfürdővel.
Angolkóros, mirigybántalmas gyermekeknek szénapolyva fürdők mellett változatosságból fenyőfürdőket is adhatunk.
Csontgyuladásnál és más csont megbetegedésnél ugyancsak a meleg fenyőfürdőkkel támogatjuk a betegség javulását. Nemcsak egész, hanem a részfürdőket is készíthetünk, amikor egyes testrésznek meleg fürösztését végezzük, lábak, lábujjak, kar, kézfej, stb. köszvényes, reumatikus fájdalmainál.
Tüdő és légzőszervek katarrusánál a különböző fenyőféléket összevagdaljuk, elszecskázzuk és főzés közben vagy mindaddig, míg gőzölög fölébe hajtjuk fejünket, vagy egy tölcsér segítségével felfogjuk a gőzöket és belélegezzük. Természetesen esetleg nélkülözhetetlen egyéb gyógytényező: kvarc, napfény, levegő, rövidhullám stb.
ZABSZALMAFÜRDŐ
Általában ott és úgy használjuk, mint a szénapolyvát. A zabszalma jóhatású, biokémiailag ható sókat tartalmaz (kálisókat, kovasavat, sósavat, foszforsavas és kénsavas sókat). A főzési arány: 1 kg zabszalma 5 l vízre.