ÁRPA
Hordeum vulgara és Hordeum distichum
Négy- és kétsoros árpa. Laposfejű vagy sörárpa. Gerste.
Rendszerint ebből a két fajtából készül a tápszer, valamint a mellbetegek köhögéscsillapító gyógyszere. A finom szemű az árpagríz, (árpamorzsa, aprókása), a gömbölyű, daraszerű az árpakása.
A lábadozó és mellfájós betegenek árpalisztet adnak, melyben 60-70% keményítő, keményítő-mézga és dextrin van. Az árpavíz hűsítő és szomjúság oltó ital.
Hólyaghurutnál is ezt rendelik, lázas betegek is ihatják. Az egészséges, tisztára mosott, egyrészt árpát 12 rész vízzel 12 órán át áztatjuk, megfőzzük és a szüredéket citrommal, cukorral, fügével gyenge tűzö9n felfőzzük.
Pörkölve a malátakávét (Kneipp-kávét) adja. Köszvénynél malátából borogatást, pakkolást, gőzölést javasolnak. Angolkóros gyermekeknek fürdőt készítenek belőle.
A hántolatlan árpa jó gargarizáló. Beöntésre is alkalmazzák a hánolatlan, eldarált árpafőzetet.