Gyógynövények, gyógyhatásai

Minden, amit tudni érdemes a jótékony hatású gyógynövényekről, melyeket az emberiség évezredek óta ismer és alkalmaz!

TEAvirággal

Milyen műveletek fordulnak elő háziszereink elkészítésénél?

Tekintettel arra, hogy az elkészített háziszer gyógyító hatása függ annak kszítési módjától az alabbiakban, ismertetni fogom a leggyakrabban előforduló készítési műveleteket. 

Számolok azzal a körülménnyel is, hogy az olvasó maga fogja a gyógyfüveit összegyűjteni, ami tagadhatatlanul rejtett célomat is képezi, ezért a begyűjtésre vonatkozó legszükségesebb utasításokat és kezeléseket is megtalálja majd az olvasó.

Ezek után mindenkinek módjában lesz a gyógyulásához szükséges növényeket feljutatni és gyógyszerét, főzetét, tintúráját saját magának elkészíteni.

Nem hagyhatom ezuttal sem említés nélkül, hogy gyógyteáinkkal a betegség kitörését kívánjuk megelőzni, nem pedig az orvos támogatását, tanácsát mellőzni!

FORRÁZAT

A leggyakoribb művelet, amely alatt azt értjük, amikor egy külön edényben elhelyezett füvet, vagy több fűnek a keverékét fórró vízzel leöntjük, leforrázzuk és lefedve kis ideig, néha több percnyi állás után átszűrjük, a szűrőn maradt teamaradékot gyengén kinyomkodjuk és az így készített teát adagoljuk. 

Egész gyenge forrázatot is szoktunk készíteni, úgy, hogy a szitára vagy szűrőre ráhelyezett füvet vagy fűkeveréket egyszerűen csak leforrázzuk és az így nyert teát elfogyasztjuk. 

A különböző teákat cukrozva, mézzel vagy citrommal ízesítve lehet készíteni, rendesen azonban minden ízesítés nélkül igyuk, ha csak valamely célból nincs előírva az ízesítés!

FŐZET

Az előbb leírt forrázatot renszerint olyan anyagoknál, füveknél használjuk, ahol a megkívánt hatóanyagok már forrázva is kivonhatok, vagy ott, ahol a könnyen illó aromás alkotórészek miatt a főzést csak ezek rovására végezhető el.

A kérget, gyökeret, fás anyagot tartalmazó keveréket, ajánlatos 1/2-1 óráig hideg vízben áztatni és csak azután 5-10 percig főzni; vagy pedig úgy, hogy a tea keveréket hidegvízzel együtt tesszük fel főzni és főzzük az előírásban feltüntetett ideig; vagy az az eset is előfordulhat, hogy a tea keveréket egy bizonyos mennyiségre kell befőzni. Hogy a három eljárás közül melyiket alkalmazzuk, vagy az előírásban van meg pontosan, vagy a készítő beteg van hivatva eldönteni, illetve a tea keverék anyaga szabja meg és végül az a körülmény, hogy hatásában erősebb vagy gyengébb teát akarunk készíteni. E teák szintén tetszés szerint ízesíthetők!

A teákat rendszerint éhgyomorra vagy 1-2 órával az étkezések után fogyasszuk el. Előfordul (ezt az előírások pontosan meghatározzák), hogy a teákat hidegen vagy melegen, egyszer vagy többször kell naponta fogyasztani.

Amikor tinktúrát (festvényt) készítünk, áztatás vagy pállítás(maceráció, digeráció) van előírva, mint ahogy azt a tinktúránál látni fogjuk.

KIVONAT

Hideg vagy meleg úton állíthatók elő úgy, hogy leüllegített, átszűrt vagy filtrált anyagot szörpmézsűrűfe vagy szárazra besűrítünk.

TINKTÚRA

elnevezés alatt a növényi anyagoknak alkoholos kivonatát értjük.

Készítséüknél a növényi alkatrészeket e célra összeaprítjuk, vagy megvagdaljuk, esetleg durván porítjuk és tömény 96%-os vagy vízzel felhígított 70%-os alkoholban, éteres alkoholban, borban áztatjuk. Lehetséges egyszerű, egy fűnek és összetett, több fűnek, fűkeveréknek alkoholos kivonata.

Az áztatáshoz könnyen kezelhető szélesszájú edényt hasnálunk, amelyet az anyag elhelyezése után hólyaggal, pergament papírral, dugóval vagy ha az eljárás úgy kívánja, csak egyszerű fedővel zárunk le. Az áztatás hőmérséklete10-30°C fok között váltakozhat. Melegebb helyen az alkohol párolgása miatt nem szabad végezni az áztatást, nem is szólva arról, hogy meleg helyen az alkoholnak vagy éteres alkoholnak párolgása tűzveszélyes.

Az áztatás ideje rendszerint 6-8 nap, mely utá na tea keverékről a folyadékot ruhán átszűrjük, a ruhán visszamaradt anyagot kézzel vagy présen átnyomkodjuk, kipráseljük és az így nyert szüredéket vászonkednőbe vagy tölcsérbe helyezett vattán vagy-hogy teljesen áttetsző szüredéket kapjunk-szűrőpapíron filteráljuk.

A tinktúrák a növények hosszú évekig eltartható kivonatolt gyógyanyagát tartják magukban feloldva. A tinktúráknál rendszerint, ha más előírás nincs, egész anyagra 5 rész kivonó anyag esik. Vannak azonban erősen ható anyagok kivonatai; ezek egy a tíz arányban készülnek.

Amikor több tintúrát egyszerű összeöntéssel állítunk elő keveréket(mixtúra) kapunk.

Régi időkben is alkalmazott, újabban pedig igen gyakori eljárás az egyes növények friss nedvét használni vértisztító, vérrítkító májusi kúrákhoz és lábadozó betegek felerősítésére.

SZIRUP

Növényi anyagokból szirupot is szoktak készíteni, úgy hogy a növényi anyagot vízzel kivonják, a kivonatot cukorral megfőzik, néha egy kis alkoholt tesznek hozzá, aztán hűvös helyen tartják.

A vadontermő és mesterségesen termesztett gyümölcsökből igen ízletes, kellemes ízjavító, szomjúságot csillapító, betegeknek lázcsökkentő, tápszernek és élvezeti cikkeknek is használható, frissítő és üdítő italok készülnek.

A gyümölcsöket összetörjük, elnyomkodjuk és 15-20 °C hőmérsékletű helyiségben, alkalmas edényben csak befedve erjedni hagyjuk, mialatt többször  felkeverjük. Az erjedést mindaddig nem lehet befejezettnek tekinteni, amíg a leszűrt próbaanyag, fél annyi  alkohollal elkeverve áttetsző folyadékot nem ad. Ha a próba ezt igazolná, úgy az erjedési folyamat, amely rendszerint 3-6napig tart befejeződött.

Ezután kézzel, a mennyiségnek megfelelően félannyi cukorral szirupsűrűségre befőzzzük. A kész főzetet flanelen vagy nemezen(filc) áteresztjük. A főzés közben képződő habot lekanalazzuk. Az erjesztést nem szabad fémedényben végezni, míg a befőzésre a rézedény a legalkalmasabb. 

A növényi szirupok hűvős helyen tartandók. Felhasználásuk igen sokoldalú.

Az alkohol számos gyógyszer alapanyaga, mellyel a gyógyszereket egyszerű keveréssel, oldással vagy desztillálás útján állítják elő.

Az egyszerű keverés abban áll, hogy rendszerint egy rész alkoholhoz 3 rész más alkoholos anayagot keverünk. Oldás, amikor egy rész olajból és kilenc rész alkoholból készül a keverék. 

Erősebben ható olajokból 30 cseppet tesünk 100 gr alkoholhoz. Oldás útján állítjuk elő a kámfor (mentol, timol) szeszt is, amikor 10 gr kámfort oldunk 70 gr alkoholban és az oldathoz a végén 20 gr vizet öntünk.

Az öszetett szeszek azok, melyeknél az alkoholban áztatott füvekről történi a lepárlás. (Kölni vizek)

FŰKEVERÉK

apróra vagdalt, 1-2 évesnél nem idősebb füvekből, levelekből, kérgekből, gyökerekből álló orvosi szerek, melyek hivatva vannak a kémikáliákkal agyongyötört szervezetet újjá építeni.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 53
Heti: 118
Havi: 824
Össz.: 232 875

Látogatottság növelés
Oldal: Háziszereink elkészítése!
Gyógynövények, gyógyhatásai - © 2008 - 2024 - gyogynovenyekgyogyhatasai.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »